fredag 8 maj 2009

...som var positiv.

Fredrik Strage skriver om nybuskis i DN. Jag är en länk. Klicka på mig.

4 kommentarer:

Oscar sa...

Tack! Äntligen nån som klagar över ett serieklimat som nästan är värre en den svenska filmindustrin. Det svämmar över av grymt skickliga illustratörer men ytterst få verkar ägna sig åt serieteckning, och knappast någon serietecknare verkar i sin tur ha någon känsla för humor eller ha något vettigt att säga överhuvudtaget.
Bortsett från Nina Hemmingson, Martin Kellerman, Ulf Lundqvist och några till som har ett eget uttryck att bidra med verkar hela serieindustrin (läs dagstidningarna) nöja sig med en mystisk norsk leksaksfeminism eller stereotyp dansk humor som oftast slutar i ett brutalt antiklimax med den fruktansvärda känslan av en ryggdunk i goda vänners lag. Det enda som fattas är pölsen.
Tillochmed Galago håller otroligt låg klass idag, även fast mycket kommer undan med att vara konstnärligt, fast särskilt roligt eller underhållande är det ju knappast. Och vi verkar ha det för bra i det här landet för att göra intellektuella serier, tacka vet jag Marjane Satrapi.
Det fanns ett tag då det verkade ljusna med serier som Nemi och Pondus (vars plagierade Spirou & Nicke-tecknarstil i början verkade bli något) men sedan gick även dessa i botten, baserade på ungefär fem olika humorteman som ständigt återkommer. Hur kul är grabbig fotbollshumor med fetischinslag? Och hur kul är det egentligen att läsa om hur mycket choklad en gotisk fotomodell äter? Stackars stackars seriesverige. Tur att några fortfarande utmanar, och även fast Simon Gärdefors verkar vara roligare att läsa om än något av så är det ända roligt att någon hoppar upp och ner i ett sittande publikhav.
Synd att man är född och gödd med intelligens annars hade man kunnat sitta på dass nu och skratta ihjäl sig åt Mads Toa(s)polare.
Man får väl nöja sig med tv-serier så länge. Tur att guldkorn som David Brent och Flight Of The Conchords finns.

TA DET PERSONLIGT, FÖR DET ÄR ETT BRA BETYG ATT VARA ROLIGARE ÄN DET MAN GÖR. DET ÄR FÅ SOM ÄR DET.

SLEBBO! sa...

Jag önskar att laban skulle dö i en stripp och aldrig komma tillbaka. Och så skulle serien handla om hur hans husse och matte skulle tackla krisen de hamnat i.

Jonathan Jörnfalk! sa...

Men grejen med laban är att folk tycker det är kul... hur vet jag fan inte!

pl sa...

"Tillochmed Galago håller otroligt låg klass idag, [...] tacka vet jag Marjane Satrapi."


...ooookej. Och den lilla detaljen att det är Galago som gett ut Satrapi, hur ställer herr tangentbordsdiarré till den?

Till och med Nya Testamentet håller låg klass, tacka vet jag Jesus.